Kulturism

En upplevelse

Kulturturism växer både i Europa och i Sverige. Dagens turister söker upplevelser och kunskap. Intresset för historia är mycket stort. Finnestorp växer nu fram som ett spännande och fantasieggande resmål för turister från när och fjärran.

Under år 2004 hade vi en upplevelsedag som beståd av guidning av grävplatsen och därefter visades de påträffade fynden upp. Ett folkvandringstida riddarspel framfördes av Hova ryttare och dagen avslutades med att vi njöt av mat från Forshems gästgiveri.

År 2008 gästades utgrävningen av olika grupper av hantverkare och lajvare. Hjärnstollarna visade upp konsten att smida järn. God mat anordnades av Larvs hembygdförening och Röda korset. Folkvandringstida sagor berättades av medlemmar ur Scen Vara. Vapenlekar utfördes av Västgöta hird. För de mindre barnen fanns en arkeologi skola arrangerades av Finnestorps Vänner i samarbete med Offerplats Finnestorps ekonomisk förening. Barnen fick även delta i läder- och textilhantverk tillsammans med Larvs hembygdsförening och lajvare från Herrljunga.

År 2009 presenterades fynden och dess spännade historia på Falköpings museum och Västragötlands museum under titeln ”Drakskatten från Finnestorp”. Vid utgrävningsplatsen arrangerades guideturer med informationstavlor och uppvisning av grävytan. I samband med grävningarna höll Scen Vara en teater, ”Finnestorp – Ett spel om en tid som var”, med tema kring folkvandringstid.