Aktuellt

Finnestorp med på sommarens utställning på Bohusläns museum

Finnestorp som kommer att finnas med på utställningen om hästens historia på museet i Uddevalla. Texter håller på att skrivas, fynd har reserverats för utställningen. Fokus är som nämnts ovan – själva hästen. Det innebär att alla andra spektakulera aspekter kring den beridne krigaren kommer inte att behandlas. Det får bli en kompletterande aspekt vid kommande utställningar. Vill ni läsa på lite kring Offerplatsen Finnestorp – så kan ni läsa artikeln: Den folkvandringstida krigaren till häst – exemplet Finnestorp. Ni läsa artikeln på academia.edu (se nedan – Sugen på att läsa).

Attilla – hunnerhövdingen – graven inte funnen?

 En mycket spännande nyhet som snabbt spridit sig bland arkeologkretsar är denna nyhet att Attilas grav har påträffats. Och om ser till bilden i reportagen – så är hela graven – inklusive Attila själv – med sina kläder -ofattbart välbevarad (tack för tipset Anna W.).   Kolla själva:http://worldnewsdailyreport.com/hungary-archeologists-discover-tomb-of-attila-the-hun/Men det verkar vara en fejk – egentligen är det en grav i Kina & inte i Ungern?

En tillbakablick på utgrävningen på Öland

Denna plats kommer att bli mycket viktig för Finnestorp ur en kronologisk synvinkel. Fyndmaterialet från Finnestorp kan delas upp i tre faser: 1:a halvan av 400-talet, 2:a halvan av 400-talet & 1:a halvan av 500-talet. Detta är speciellt tydligt beträffande föremålskategorier som peltehängen, munbleck och svärdsknappar.

Det är just andra halvan av 400-talet som fynden från Sandby kan placeras. Titta lite extra på relieffibulan längat upp till vänster. Den är mycket snarlik en av peltehängena från Finnestorp. Vilket är ett bra exempel på dessa kronologiska markörer.

 

Ett annat föremål från Sandby som är mycket intressant för oss är den lika knappen som har fyra masker & trisklar därimellan. Vi har en snarlik från Finnestorp. Nedan är den från Sandby

 Här är länken till filmen från vetenskapens värld.

http://www.svtplay.se/video/1803080/del-4-av-18-utgravningar-pa-oland-avslojar-ett-svenskt-pompei

 

Sugen på att läsa?

Det är ju extra mycket ledigt i år. Så nu när brunkålen, grönkålen, tjocka & tunna revben, senaps- & currysillen är avnjuten. Då är det dags för några lugna dagar. Jag själv kommer att läsa lite. Så om vill ni läsa några nya artiklar om Finnestorp – så kan jag ge er länk.

De senaste artiklarna är från festskriften till K. Kristiansen (Symbols of identity..- bl.a. om kristendom å asatron) & det är om ”Den folkvandringstida krigaren till häst” (Bohusläns museums års skrift). Men det finns mycket mer att läsa om (Skatmossen – de första människorna i Sverige, Grönån – om alla unika träfynd, Munkedal-Stenungssund under 1000 år – om gravar, guldfynd, kyrkor, centralplatser m.m. osv…). Ja. Det finns en del att förkovra sig i…  Å mer kommer…

Länken är följande:

https://independent.academia.edu/bengtNordqvist

Sista gången att se hela fyndmaterialet……

Efter utställningen packas alla föremål ner i sina små fyndlådor…. Då finns ingen chans att få alla dessa föremål samlade i ett sammanhang. Så vill ni ser dessa en sista gång… så är det nu. Ta och njut… en sista gång…..dess make saknas i det svenska fornsaksmaterialet. Jag skall dit igen…Vi kanske ses där!

Till vänster – en monter med bland annat sadelbeslag & tygelkedjor.                                      Till höger – detaljbild över förgyllda svärds- & tygelbeslag

 

 

Arkeologidagen 25/8 kl 14.00 Föredrag Finnestorp

Hej på er alla

Årets föredrag på Arkeologidagen sker på Falbygdens museum i Falköping. Här håller undertecknad Föredrag om Finnestorp och dess samtid. Efter föredraget guidar jag runt i utställningen. Då kommer jag att välja ut några godingar… från alla våra grävningar.

Då ses vi

Missa inte årets Utställning om Finnestorp

årets tema är:

Finnestorp – mossen, makten och guldet.

I Finnestorp, Trävattna socken, en numera öde avkrok i Västergötland samlades beridna härar för att avgöra strider om land och riken. Segrarna visade sin nyvunna makt genom att i mossen offra de besegrade, deras hästar och dyrbara utrustning.  Detta hände för 1500 år sedan.

Utställningen invigs kl. 12.00  6 juni på Falbygdens museum, Falköping

Missa inte denna utställning – det är kanske den sista chansen, på många år, att få se alla dessa fantastiska fynd.  Vi ses där på torsdag

 

 

Tiden går….

Vi har inte kunnat skriva här på aktuellt på länge. Det har varit orsakat av att vi inom UV har fått nya datorer & de nya programmen har blockat möjligheten att logga in på hemsidan. Men nu fungerar det uppenbarligen igen.

Nu har undertecknad arbetat i statens tjänst i 30 år och har samtidigt arbetat längst som ”grävande arkeolog” i Västsverige.  När man har arbetat så länge erhåller man en utmärkelse – NOR (Nit Och Redlighet..i statens tjänst). Trevligt med tillställningen var att Riksantikvarien Lars Amreus höll ett personligt tal  där han berättade om DET föredraget (om Huseby klev) som jag höll i slutet av 90-talet på Statens Historiska Museum. Ja, just det sa jag – det var då hela föreläsnings salen var proppfull & jag kom allra sist.. Åsså- Som ni ser, så valde jag klocka – ej medalj. Jag har redan en medalj – det räcker.

Nedan undertecknad erhåller NOR. Bilden med med utmärkelsen gick dock inte att lägga ut…(men om någon undrar – en klocka).

 

Vi behöver hjälp med bilder från utgrävningarna

Nu arbetar vi med själva grävrapporten om Finnestorp. Just nu har vi gått igenom foton från de olika grävåren. Och det är framför allt foton från de första åren år 2000 och 2001, men även 2008 -2009 är det skralt beträffande foton.

Nedan – tornfotografering pågår (Djupa gropen – mellan landsvägen & Lidan). Notera alla vita stickor och vita fyndpåsar. De flesta markerade fynden utgör skelettdelar från häst. Nedan ett foto från 2004.