Aktuellt

Pressvisning

Nu är boken känd i Skaraborg och världen.

Jag och Maria Vretemark hade pressvisning kring vår bok & det hela föll i god jord.

Vi talade om grävningarna under 2000-talet  och om bokens olika delar.

Jag talade lite kring framtiden & Maria Vretemark berättade kring hennes kommande forskningsuppgifter kring ben, tänder och isotoper.

Så nu är boken ”lössläppt”

Mvh

Bengt Nordqvist

Nedan några rubriker…

Nya Lidköpings Tidningen

Guldkorn bland fynden från Finnestorp

De arkeologiska undersökningarna i Finnestorp avslutades 2012 efter drygt tio års grävningar. Sedan dess har Bengt Nordqvist ägnat mycket tid åt att redovisa grävningarna, fynden och hur offerplatsen kom till. Bland de finaste fynden finns en praktslöja, små fina dekorerade bleck samt silverbeslag från en hjälm.

 

Skaraborgs Läns Tidning

Hästtanden kan ha svaret

ARKEOLOGI- Är det slagna fiendehärar som sänkts i mossen? Eller är det lokalbefolkningens tillhörigheter och hästar som offrats rituellt? Hästtänder kan föra forskarna närmare svaret.

 

Skaraborgsbygden

Ny bok om unika Finnestorp

Nu är den klar – boken om de unika fynden vid offerplatsen Finnestorp mellan Larv och Floby.

Samtidigt fortsätter studierna kring föremål och skelett. Om ett år hoppas Maria Vretemark att undersökningarna av alla hästtänder ska vara klar.

Det finns nämligen en unik signatur i varje tand. Isotoper och spårämnen visar var djuret betat.

http://skaraborgsbygden.se/nyheter/ny-bok-om-unika-finnestorp/

”Still alive”

 

Vår hemsida har varit helt inaktiv under längre period. Den har nu återuppstått!

Vi kommer att hålla er informerade om projektets fortgående arbeten. Dock inte lika frekvent som förr.

Först ut är att vår ”Grävredogörelse…” är tryckt och klar. Ni som har varit med och bidragit i samband med utgrävningarna kommer att få tillhandahålla boken till en extrem förnämlig summa. Tryckkostnaden ligger på ca 250 kr. Ni kommer att få köpa den för 50 kr/st.

Hur detta skall gå till praktiskt vet vi inte än. Men det får bli i samband med att vi har någon form av träff. Vi har nämligen ingen organisation för att distribuera boken.

Officiellt släpper vi boken nästkommande vecka. Det kommer att ske på Falköpings museum. Jag återkommer när jag vet mera.

Själv är jag numera inte pensionär utan fulltids forskare….

Det är många och stora vetenskapliga verk som skall skrivas under kommande åren.

Mvh

Bengt Nordqvist

 

Finnestorp med på sommarens utställning på Bohusläns museum

Finnestorp som kommer att finnas med på utställningen om hästens historia på museet i Uddevalla. Texter håller på att skrivas, fynd har reserverats för utställningen. Fokus är som nämnts ovan – själva hästen. Det innebär att alla andra spektakulera aspekter kring den beridne krigaren kommer inte att behandlas. Det får bli en kompletterande aspekt vid kommande utställningar. Vill ni läsa på lite kring Offerplatsen Finnestorp – så kan ni läsa artikeln: Den folkvandringstida krigaren till häst – exemplet Finnestorp. Ni läsa artikeln på academia.edu (se nedan – Sugen på att läsa).

Attilla – hunnerhövdingen – graven inte funnen?

 En mycket spännande nyhet som snabbt spridit sig bland arkeologkretsar är denna nyhet att Attilas grav har påträffats. Och om ser till bilden i reportagen – så är hela graven – inklusive Attila själv – med sina kläder -ofattbart välbevarad (tack för tipset Anna W.).   Kolla själva:http://worldnewsdailyreport.com/hungary-archeologists-discover-tomb-of-attila-the-hun/Men det verkar vara en fejk – egentligen är det en grav i Kina & inte i Ungern?

En tillbakablick på utgrävningen på Öland

Denna plats kommer att bli mycket viktig för Finnestorp ur en kronologisk synvinkel. Fyndmaterialet från Finnestorp kan delas upp i tre faser: 1:a halvan av 400-talet, 2:a halvan av 400-talet & 1:a halvan av 500-talet. Detta är speciellt tydligt beträffande föremålskategorier som peltehängen, munbleck och svärdsknappar.

Det är just andra halvan av 400-talet som fynden från Sandby kan placeras. Titta lite extra på relieffibulan längat upp till vänster. Den är mycket snarlik en av peltehängena från Finnestorp. Vilket är ett bra exempel på dessa kronologiska markörer.

 

Ett annat föremål från Sandby som är mycket intressant för oss är den lika knappen som har fyra masker & trisklar därimellan. Vi har en snarlik från Finnestorp. Nedan är den från Sandby

 Här är länken till filmen från vetenskapens värld.

http://www.svtplay.se/video/1803080/del-4-av-18-utgravningar-pa-oland-avslojar-ett-svenskt-pompei

 

Sugen på att läsa?

Det är ju extra mycket ledigt i år. Så nu när brunkålen, grönkålen, tjocka & tunna revben, senaps- & currysillen är avnjuten. Då är det dags för några lugna dagar. Jag själv kommer att läsa lite. Så om vill ni läsa några nya artiklar om Finnestorp – så kan jag ge er länk.

De senaste artiklarna är från festskriften till K. Kristiansen (Symbols of identity..- bl.a. om kristendom å asatron) & det är om ”Den folkvandringstida krigaren till häst” (Bohusläns museums års skrift). Men det finns mycket mer att läsa om (Skatmossen – de första människorna i Sverige, Grönån – om alla unika träfynd, Munkedal-Stenungssund under 1000 år – om gravar, guldfynd, kyrkor, centralplatser m.m. osv…). Ja. Det finns en del att förkovra sig i…  Å mer kommer…

Länken är följande:

https://independent.academia.edu/bengtNordqvist

Sista gången att se hela fyndmaterialet……

Efter utställningen packas alla föremål ner i sina små fyndlådor…. Då finns ingen chans att få alla dessa föremål samlade i ett sammanhang. Så vill ni ser dessa en sista gång… så är det nu. Ta och njut… en sista gång…..dess make saknas i det svenska fornsaksmaterialet. Jag skall dit igen…Vi kanske ses där!

Till vänster – en monter med bland annat sadelbeslag & tygelkedjor.                                      Till höger – detaljbild över förgyllda svärds- & tygelbeslag

 

 

Arkeologidagen 25/8 kl 14.00 Föredrag Finnestorp

Hej på er alla

Årets föredrag på Arkeologidagen sker på Falbygdens museum i Falköping. Här håller undertecknad Föredrag om Finnestorp och dess samtid. Efter föredraget guidar jag runt i utställningen. Då kommer jag att välja ut några godingar… från alla våra grävningar.

Då ses vi

Missa inte årets Utställning om Finnestorp

årets tema är:

Finnestorp – mossen, makten och guldet.

I Finnestorp, Trävattna socken, en numera öde avkrok i Västergötland samlades beridna härar för att avgöra strider om land och riken. Segrarna visade sin nyvunna makt genom att i mossen offra de besegrade, deras hästar och dyrbara utrustning.  Detta hände för 1500 år sedan.

Utställningen invigs kl. 12.00  6 juni på Falbygdens museum, Falköping

Missa inte denna utställning – det är kanske den sista chansen, på många år, att få se alla dessa fantastiska fynd.  Vi ses där på torsdag