För den vetgirige – Rapporten om Grönån är klar

Då var den klar – rapporten om Grönån. Rapporten kan bäst sammanfattas med ingressen: ”Aldrig kunde vi som deltog i den arkeologiska undersökningen av Skepplanda 226 kunnat ana att ett så ovanligt trämaterial fanns bevarat i lermarken invid Grönån. Tidigare har inget så omfattande och varierat fyndmaterial av trä från romersk järnålder till äldsta vendeltid påträffats i Sverige. Vid undersökningen framkom trädetaljer från båtar och, vagnskärror samt föremål som närmast kan relateras till dåtida gårdsmiljöer. Även de framkomna båtrännorna, utgör en unik lämning. Undersökningen genomfördes i samband med att Vägverket planerade för en ny sträckning av väg E45 mellan Älvängen och Alvhem.”  

”I svenska förhistoriska fynd äro så få träföremål bevarade att man ställs inför helt nya problem praktiskt taget var gång ett antal träföremål träffas som här vid Käringsjön” (Arbman 1945, s. 84).

rapporten finns att hämta (UV Rapport 2011:124 (pdf) : http://www.arkeologiuv.se/cms/arkeologiuv/publikationer/rapporter/uv_rapport_2011.html

 Mycket spännande är också den knivskarpa bilden av det dåtida landskapet. Nedan är en sida ur rapporten. Den behandlar löt & trähjul.

  •